Miten tehostaa omaa tiedonhakua?

Kuten edellisellä sivullamme jo todettiinkin, niin on erittäin tärkeää tuntea haettavaan aiheeseen liittyvä termistö, jotta tätä termistöä osaa käyttää oikein mietittäessä hakusanoja ja jotta internetin käyttäminen lähteenä olisi mahdollisimman tehokasta. Jos ollaan sellaisessa tilanteessa, jossa tiedonetsijä ei tunne haettavaan aiheeseen liittyviä termejä, saa hän todennäköisesti hakutuloksia, jotka vastaavat roskapostia, ja joista ei ole hänelle itselleen mitään hyötyä – pahimmassa tapauksessa tällaisista hakutuloksista saattaa olla jopa haittaa. On hyvä tietää, että tehtäessä hakuja internetissä hakutuloksissa on aina mukana sellaisiakin tuloksia, joita voidaan pitää turhina ja jopa virheellisinä tai harhaanjohtavina. Virheellisten ja harhaanjohtavien hakutulosten määrä on sitä suurempi mitä huonompia hakusanoja tiedonetsijä käyttää. Seuraavaan kappaleeseemme on koottu luettelomaisesti vinkkejä, joiden avulla on mahdollista tehostaa omaa tiedonhakua netin upottavassa suossa. Kannattaa napata parhaat vinkit talteen ja hyödyntää niitä oman tiedonhaun tehostamisessa.

Vinkkejä 3

Pyri tutustumaan haettavaan aiheeseen liittyvään termistöön, jotta osaat käyttää mahdollisimman sopivia hakusanoja. Tämä auttaa sinua saamaan mahdollisimman hyviä hakutuloksia ja välttämään monet virheelliset sekä harhaanjohtavat hakutulokset. Jos teet monia sanoja sisältäviä hakuja, tulee muistaa, että tällaisessa haussa kaikkien haettujen sanojen on sisällyttävä hakutulokseen. Onkin yleensä parempi aloittaa tiedonhaku käyttämällä joko yhtä tai kahta hakusanaa, jotka ovat mahdollisimman tarkkoja. Hakusanoja voi tämän jälkeen lisätä vähitellen hakutuloksen rajaamiseksi.
VESA on hyvä apuväline, joka auttaa sinua valitsemaan mahdollisimman hyvän hakusanan. VESA on suomenkielinen asiasanasto, joka on koottu verkkoon. VESAsta löytyy terminologiaa monelta erilaiselta alalta, ja VESAn avustuksella on mahdollista etsiä erilaisiin aihealueisiin kytkeytyviä termejä. Näiden termien avulla onkin sitten aikaisempaa helpompaa lähteä metsästämään sopivia hakutuloksia. Tämä auttaa löytämään täsmällistä tietoa halutusta aiheesta. VESAn erinomaisuudesta kertoo myös se, että kirjastoissa käytetään VESAa apuna, kun pyritään kuvailemaan kirjaston lukuisia aineistoja.

Muotoile hakulauseke oikein ja rajaa haku asianmukaisella tavalla.
Muista määritellä hakusi kannalta keskeisimmät hakutermit.
Hakutermejä ei kannata käyttää liikaa. Joissakin tapauksissa liiallinen hakusanojen määrä saattaa aiheuttaa sen, että jäät täysin vaille hakutuloksia.

Selvitä voisiko hakutermeilläsi olla homonyymejä tai synonyymeja.
Selvitä, onko esimerkiksi Boolen logiikan avulla tai tarkennetun haun avulla mahdollista yhdistää erilaisia hakukäsitteitä.

Valitse haluamasi hakukieli huolellisesti. Jos osaat muitakin kieliä kuin suomea, auttaa tämä saamaan lisää hakutuloksia. Vain erittäin pieni osa netistä löytyvästä tiedosta on suomenkielistä.
Jos käytät hakusanana yrityksen tai henkilön nimeä, käytä fraasihakua.
Harkitse haun rajausta. Rajaatko haun käsittämään tietyt tiedostomuodot vai esimerkiksi sivun otsikon? Voit rajata haun myös siten, että se rajoittuu tietyn palvelimen mukaan tai että se rajoittuu tiettyyn osoitteeseen. On olemassa myös monia muita mahdollisuuksia rajata hakua. Tällaisia mahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi aikarajaus sekä alueeseen liittyvä rajaus. Kokeile tarvittaessa Googlen tarkennettua hakua. Tämä mahdollisuus on erityisen käyttökelpoinen saadessasi valtavan määrän hakutuloksia. Joskus hakutuloksia voi nimittäin olla jopa useita miljoonia, joka on jo sellainen määrä, joka vaatii tarkennusta ja rajaamista.

Käytä Googlen lisäksi myös muita tarjolla olevia hakukoneita, kuten Yahoota, Bingiä tai Blackea. Viimeksi mainittua pidetään erityisen ympäristötietoisena valintana, koska sen käyttäminen säästää jonkin verran energiaa verrattuna tavallisiin hakukoneisiin.

Käytä tarvittaessa myös metahakukoneita, kuten Clustya ja Mammaa.
Älä unohda Frank-monihakua sekä Tiedonhaun porttia.
Käytä hyödyksesi linkkilistoja sekä tietokantoja.
Tutustu Wikipedian periaatteisiin ja muista, ettei Wikipediaa kannata sen helppokäyttöisyydestä huolimatta käyttää koskaan ainoana tai ensisijaisena lähteenä. Tämä johtuu siitä, että sivustolle voi kirjoittaa kuka vain eikä Wikipediassa julkaistua tietoa ole välttämättä tarkistettu asiantuntijoiden toimesta. Tieto ei siis ole välttämättä ehdottoman luotettavaa. Englanninkielinen Wikipedia tarjoaa reippaasti enemmän artikkeleita kuin suomenkielinen.
Muista, että monesti internetin käyttäjät yliarvioivat omat kykynsä arvioida netistä löytämänsä tiedon todenperäisyyttä, tässä päteekin yleensä sääntö, että jos joku vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, ei se yleensä olekaan totta, vaan suuri vale.